//
you're reading...
Journey2PhD

TODO-Y01-M03-D08

Ph.D. Note
Fr, 08.11.2013

Routine:
——-

Mo, 10:30-12:00 Meeting (Master Kolloquium)
Contact: Manuela Hagen, Prof. Stefan Debener
Location: Gebäude A7, Campus Haarentor, Tel. 4945
Halte: Universität (Bus 306, 310)

Di, 11:30 every 2 weeks, Jour Fixe – Wissenschaftlichen Austausch
Location: TGM, Jade HS Oldenburg
Halte: Westerstr (Bus 306, 310)

Di, 12:00-14:00 Multivariate Statistics I: Lecture/Vorlesung
Contact: Prof. Dr. Hans Colonius
Location: A07 0-031, Campus Haarentor, Uni Oldenburg
Halte: Universität (Bus 306, 310)

Mi, 10:00-12:00 and 14:00-16:00 Einführung in MATLAB
Pagi kuliah (Vorlesung/Lecture) dan sore latihan (Übung/Exercise)
Contact: Dr. Frank Schöpfer
Location: W01 0-008, Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Second Wednesday every month, 20:00, Ph.D. Stammtisch
Contact: Ph.D. Tutor
Location: Cafe & Bar Celona, Markt 4

Do, 09:30-13:00 und 14:00-17:30 Praktikum BCI-NAO
Location: Westerstr, Jade Hochschule Oldenburg
Halte: Westerstr (Bus 306, 310)

Do, 10:00-12:00 Multivariate Statistics I: Exercise/Übung
Contact: Prof. Dr. Hans Colonius
Location: A07 0-031, Campus Haarentor, Uni Oldenburg
Halte: Universität (Bus 306, 310)

Do, 18:00 KHG Oldenburg
Unter den Linden 23 · 26129 Oldenburg
Tel: 0441/73734
http://www.khg-oldenburg.de

======= = =======

Important date:
————–

Mo, 11.11.2013, 10:00, Lapor Pajak, dibantu Arbeitsnehmerkammer Bremen
Jangan lupa bawa dokumen!

Di, 12.11.2013, 16:45, VDE Stammtisch
Haus des Hörens, Fraunhofer IDMT
Marie-Curie-Str. 2, 26129 Oldenburg
17:00 Führung
19:00 Tisch (Anmeldung???) „Zum Drögen Hasen“, Drögen Hasen-Weg 111, 26129 Oldenburg
Kayanya sih tidak hadir

Mi, 13.11.2013, Ph.D. Stammtisch

Do, 16.11.2013, 11:00, SolarCup
Famila Center, Oldenburg-Wechloy, auf Hochtouren
das Rennen mit den gebastelten Solarautos

Fr, 15.11.2013, 10:00-12:00 Hot Topic Ph.D. Seminar in Neurosensory Science and Systems
“Data modelling in different fields of neurosensory science”
Location: Raum W2 1-143, Campus Wechloy
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Fr, 15.11.2013, 09:00-17:00 Time Management
Location: University of Oldenburg Guest House (Drögen-Hasen-Weg 64)
Halte: Grotepool (Bus 306, 310)

Di, 19.11.2013, 11:30 Jour Fixe

Di-Do, 19.-21.11.2013, 09:00-17:00 How to present at international scientific conferences
Location: University of Oldenburg Guest House (Drögen-Hasen-Weg 64)
Halte: Grotepool (Bus 306, 310)
Udah daftar, tapi ditolak. Jadi nunggu orang yang ngebatalin acara ini, deh.

Fr, 22 – So, 24.11.2013, Inselseminar
Location: Frisian islands
Kaga hadir, terlalu jauh dan aku belum punya hasil yang perlu dipresentasikan

Do, 28.11.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Tim Jürgens, “Auditory Models for better rehabilitative devices”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Sa, 30.11.2013, Ph.D. Trip to Klimahaus in Bremerhaven

Di, 03.12.2013, 11:30 Jour Fixe

Mo, 09.12.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Maarten de Vos, “Mobile Brain Monitoring”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Di, 10.12.2013, 16:30 Impfung Bremen-Neustadt
Aku mendapat imunisasi. Semoga tidak demam

Mi, 11.12.2013, 17:00 Weihnachtsfeier
Treffpunkt: vor dem Eingang des IHA
Laufen in die Stadt zum Weihnachstmarkt
in Restaurant zum Essen
Makanan dibayar kantor, Minuman bayar masing-masing.

Mi, 11.12.2013, Ph.D. Stammtisch

Fr, 13.12.2013, 10:00-12:00 Hot Topic Ph.D. Seminar in Neurosensory Science and Systems
“Molecular bases of sensory biology (including projects focussing on electrophysiology!)”
Location: Raum W2 1-143, Campus Wechloy
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Di, 17.12.2013, 11:30 Jour Fixe

Mo, 13.01.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Alexandra Bendixen, “Cognitive processes in auditory scene analysis: Prediction and attention”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Fr, 17.01.2013, 10:00-12:00 Hot Topic Ph.D. Seminar in Neurosensory Science and Systems
“Studies on auditory brainstem response and EEG studies”
Location: Raum W2 1-143, Campus Wechloy
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Do, 23.01.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Bernd Meyer, “Improving automatic speech processing based on auditory inspiration”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Do, 13.02.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Jannis Hildebrandt, “Optogenetic Methods for Auditory Neuroscience”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

Do, 27.02.2013, 18:00-end Junior Professor Kolloquium
Timo Gerkmann, “Speech Enhancement Algorithms for Hearing Devices”
Location: W16A 104 Campus Wechloy, Uni Oldenburg
Halte: Carl-von-Ossietzky-Straße (end Haltestelle, Bus 306)

======= = =======

To Do:
—–
1. Enter the Matrix, using EEG Easy Cap and Emotiv Software
Status:
– Try connecting EEG amplifier, Openvibe (or BCI2000) and MATLAB.
– Impedance test is able to work
– EEG electrode position is known. 10.9.2013
– still reading the user’s manual
– got email from Mr. M, no training
– thesis of Mr. M and Ms. K are received
– met Prof. Debener on Mo, 23.09.2013:
o new cap is needed for motor imagery
o new system may be needed: either BCI2000 or OpenVibe
Deadline: 15.11.2013 (self imposed, important, not urgent)

2. Fast Read papers
Status:
– some papers has been downloaded and fast read
Deadline: –.–.—- (self imposed, important, not urgent)

3. Deep Read papers
Status:
– none has been deeply read
Deadline: –.–.—- (self imposed, important, not urgent)

4. Bureaucrazy: Admission
Status:
– Admission failed
– I need my second supervisor to sign application form
– I have to arrange a meeting: main and second supervisor have to sit together
Deadline: 12.11.2013 (self imposed, important, not urgent)

5. Tutoring Task
Status:
– must prepare other document
– must prepare NAO robot
– must prepare OpenVibe or BCI2000
– must prepare MATLAB connection
– try Emotiv software
– OpenVibe does not work with Emotiv Education SDK, so Emotiv Research SDK is needed.
Deadline: 11.11.2013 (organisatory imposed, important, urgent)

6. Exposé (short Research Proposal)
Status:
– sketching, but no draft yet
Deadline: 14.11.2013 (self imposed, important, urgency unknown)

======= = =======

DONE:
—-
1. Met Mr. A from Fraunhofer
2. Dicuss topic with 1st and 2nd supervisors each, get exposé sample.
3. Get some idea about OpenVibe, and also the connection to MATLAB (m-script)
4. Get examples of BCI2000 and MATLAB connection for P300 and Emotiv EPOC
5. Get info: “OpenVibe designer and data acquisition server should run at the same time.”
6. Met Mr. R, get ideas to mark signals to have epochs and how to use EEG Lab
7. Legal MATLAB works
8. Reimbursement

======= = =======

Update from
https://drhdrdro.wordpress.com/2013/10/31/todo-y01-m02-d31/
http://drhdrdro.blogspot.com/2013/10/todo-y01-m02-d31.html

======= = =======

***

Setelah minggu sebelumnya, aku kelelahan dengan rusaknya transportasi Bremen-Oldenburg, aku beristirahat selama sehari. Aku merenung, kalau aku harus menemukan topik yang tajam untuk kegiatan doktoralku. Untuk ini, aku harus mampu berkonsentrasi membaca paper. Selain itu, aku masih belajar memakai alat, baik hardware maupun software. Jika sudah tahu apa yang kumau, aku tahu software atau hardware apa lagi yang harus kubeli dan juga eksperimen apa saja yang harus kulakukan.

Segala pengalih perhatian (distraction/Ablengkung) harus kuhindari. Ini demi topik yang lebih tajam dari pedang naga puspa. Lalu topik akan kutuangkan dalam proposal penelitian, yang cuma 3-4 halaman (tapi kok susah banget bikinnya, yah?). Aku harus membersihkan diri dari segenap racun dunia.

Memikirkan topik penelitian kadang membuat galau. Aku tak ingin studi doktoral berlangsung tidak tepat waktu. Aku sudah cukup membuang umur dalam studi sarjana S1 dan master (S2), sembari mengecewakan kedua orangtuaku. Aku ingin berdisiplin dalam studi doktoral ini, menjadi Condro versi baru.

Banyak istilah rumit di paper yang kubaca dan seminar/koloquium yang kuhadiri. Terkadang aku merasa bodoh atau kurang gaul. Namun segenap kesulitan ini harus kulalui demi Condro yang baru.

Aku masih bingung dengan kolokium mana yang relevan dan yang tidak. Kegiatan ini lumayan menghabiskan waktu, padahal aku juga harus baca paper dan membuat proposal. Namun bertemu beberapa orang menimbulkan ide baru. Entah apakah ide ini akan jadi madu atau racun bagi dunia penelitianku. Ada yang memberiku ide mengenai Granger’s Causality untuk menganalisa time-series (deret waktu).

Aku juga masih kebingungan dengan topikku. Jadi paper yang kubaca terlalu banyak, dan aku sulit fokus. Aku bertanya kepada rekan-rekan lain, berapa paper yang mereka baca per hari atau per minggu. Ternyata satu paper per hari. Aku kira mereka membaca tiga hingga empat paper per hari. Jadi aku tidak bodoh-bodoh amat kalau kaga bisa baca banyak paper dalam sehari. Tapi sialnya, kemudahan mengunduh paper membuatku berlebihan dalam mengumpulkan paper tapi kalah cepat dengan kemampuanku dalam “reading comprehension”. Lumayan, sih, kemampuan “speed reading” (baca cepat) teruji, tapi untuk membuat topik yang tajam, aku harus memilih paper-paper untuk aku baca dalam-dalam (deep reading).

Mencari topik yang tajam itu harus memikirkan sesuatu yang original. Dari paper dan thesis yang kubaca, ada cerita penelitian ini-itu, lalu ditepis dengan kata-kata “however” dan tambahan bahwa penelitian ini belum memperhitungkan hal-hal tertentu. Jadi inilah yang dimaksud dengan studi literatur “state-of-the-art” mencari “gap” atau celah penelitian.

Aku mulai belajar Google Calendar. Aku harus memasukkan jadwal-jadwal yang bisa kutulis dalam To-Do-List ini dalam kalender ini. Jadi aku punya jadwal digital yang bisa aku sinkronisasi dengan perangkat Android milikku. Jadi aku bisa diingatkan di mana saja dan kapan saja, dengan resiko adanya getaran-getaran dalam celana. Bukan getar-getar cinta, melainkan getaran reminder dari smartphone. Memang begitulah nasib jomblo peneliti.

Perjuangan masih panjang!

Oldenburg, 8 November 2013

iscab.saptocondro

via Darah Juang Doktoral http://drhdrdro.blogspot.com/2013/11/todo-y01-m03-d08.html

Advertisements

About iscab.saptocondro

Ignatius Sapto Condro Atmawan Bisawarna (iscab.saptocondro) Blogger, Engineer. I was born in Bandung, Indonesia, and has spent 25 years of my life there. I worked in Semarang, Indonesia, and then continued to study in Bremen, Germany. I work in Germany until I find myself. Well, now, I am a PhD student in Oldenburg, Lower Saxony or Niedersachsen, Germany.

Discussion

9 thoughts on “TODO-Y01-M03-D08

  1. proposal hanya 3-4 lembar, mas? Kalau disana mencantumkan kajian teori (mirip pustaka)?
    milikku 27 lembar. 3 bulan baru selesai

    Posted by Khusna | November 8, 2013, 23:46

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: TODO-Y01-M03-D13 | Darah Juang, Dr. Dro! - November 13, 2013

  2. Pingback: Bulan yang panjang | Perjalanan sebatang penis - November 17, 2013

  3. Pingback: TODO-Y01-M04-D09 | Darah Juang, Dr. Dro! - December 9, 2013

  4. Pingback: TODO-Y01-M05-D21 | Darah Juang, Dr. Dro! - January 21, 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Badge

Ignatius Sapto Condro AtmawanBisawarna's Facebook profile

social badge

Ignatius Sapto Condro Atmawan Bisawarna
View Ignatius Sapto Condro's profile on LinkedIn
Instagram

Top Clicks

  • None

rank

Statistik

  • 10,434 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 791 other followers

%d bloggers like this: